Vi söker en driven säljare till vårt team. Skicka ditt CV till jobb@mediaplant.se

 

CD-pressning & CD-tillverkning


Pressa CD

Om du ska pressa CD har du hittat helt rätt! Vi utför CD-pressning, CD-kopiering, CD-tillverkning och CD-bränning till Sveriges bästa priser – och naturligtvis även med Sveriges högsta kvalitet. Kontakta oss via formuläret till höger för offert, svar får du alltid inom någon timme!

Oavsett om du ska pressa CD för ett mindre releaseparty eller trycka CD i enorma upplagor är våra supereffektiva produktionslinjer och mångåriga kunskap inom området precis vad du behöver för att dina pressade CD ska bli klara i tid till bästa pris. Vi trycker, pressar och tillverkar CD för att möta dina krav och önskemål.

Oavsett om du vill pressa CD med musik, trycka CD med företagspresentationer eller tillverka CD med datorprogram på så ordnar vi det snabbt och effektivt.

Vi pressar CD med alla typer av labeltryck, där de vanligaste typerna är offset- och screentryck i upp till fyra färger.

Att pressa CD är den vanligaste termen som används när man talar om att framställa flera identiska kopior av en CD. Att pressa CD är en mycket avancerad process där man framställer flera helt identiska kopior av en CD-master. Nedan följer information om hur det fungerar när man vill pressa CD och teknisk fakta.

Den första pressade CD:n, en förkortning av engelskans ”Compact Disc”, såg dagsljuset första gången runt början av åttiotalet. Över trettio år efter sin debut lyser fortfarande CD:n klart på himlen över lagringsmedier. Det är lätt att glömma i en digital tid med molntjänster och lagringsutrymmen på nätet att en pressad CD faktiskt är ett av de vanligaste lagringsmedier vi har.

Pressade CD avläses av en laser i sin optiska enhet. Att pressa CD är som sagt en avancerad process som utgår från råmaterial som polykarbonat vid tillverkningen. Pressade CD används för både musik, program och som rena lagringsmedier för arkivering av information.

Det finns flera olika typer av CD-pressning. De vanligaste typerna vid CD-pressning är CD Audio, vilket är skivor innehållandes ljud, och CD-ROM som lagrar information som kan tolkas av en dator.

CD Audio rymmer upp till 80 minuter musik, filformatet på dessa kallas CDA. Att pressa CD som CD Audio betyder att dessa kan avläsas av alla musikskivspelare. Vill man däremot pressa CD innehållandes datainformation kallas dessa CD-ROM.

Vid CD-pressning som CD-ROM får det plats 700 MB data per pressad CD. Datainformationen kan vara programvara, renodlade portföljer med dokument eller en skiva innehållandes ljudfiler i andra format, exempelvis MP3-formatet.

CD-tillverkning är en mycket avancerad process. Samtliga replikerade CD, som är identiska avbilder av ursprungsskivan, utgår från en så kallad CD-master.

Utifrån denna CD-master tar man sedan fram en glasmaster. Denna glasmaster arkiverar vi åt er för framtida tilltryck när ni vill pressa CD igen i ett identiskt utförande. Utifrån glasmaster framställer man en så kallad stamper som sedan används för att utföra CD-pressning utifrån råmaterialet. Vid CD-pressning blir samtliga pressade CD helt identiska avbilder av mastern.

När du vill pressa CD får du också ett tryck på skivan. Den pressade CD:n går vidare i tillverkningslinjen för att få ett så kallat labeltryck. Tryckteknikerna för detta är flera, vanligast är offsettryck i CMYK. CMYK står för cyan, magenta, gul och svart från vilket alla färger sedan framställs efter en viss procentsats. Vi trycker även med så kallad screenteknik. Även termotransfer och bläckstråle är två tekniker som används, då främst på mindre serier när man istället kopierar CD.